Blog
Stagebegeleiding
In deze blog wil ik graag mijn positieve ervaringen als stagebegeleider met jullie delen.
Mijn praktijk is sinds 2017 beschikbaar voor Masterstudenten Orthopedagogiek van verschillende universiteiten om stage te lopen, dat is een voorwaarde voor afstuderen.
Ik had in dat jaar 5 jaar werkervaring als Orthopedagoog opgebouwd, dat is een voorwaarde om stagebegeleiding te mogen geven. Ik vind het leuk om langere tijd met een stagiair op te trekken: de stagiair kan van mij leren en ik krijg door de stagiair ook weer nieuwe inzichten. Daarnaast is het gezellig om een aantal dagen samen te werken.
Wat doe je vooral als stagebegeleider?
Binnen de praktijk van Anita is een breed aanbod van onderzoek, behandeling en begeleiding. De stage duurt meestal een schooljaar en de stagiaire en Anita spreken vaste dagen af dat de stagiair aanwezig is in de praktijk. Op de website is daar een bericht over geplaatst en er wordt overlegd met cliënten of ze het goed vinden dat de stagiair in de praktijkruimte aanwezig is. Als cliënten dit liever niet willen dan werkt de stagiair in een andere ruimte. In de stageperiode is een aantal keren contact met de universiteit en aan het eind van de stageperiode schrijft de stagebegeleider een beoordeling over de werkzaamheden en of de doelen bereikt zijn en welke doelen nog meer oefening nodig hebben. Stagiairs kunnen in de praktijk van Anita ook hun diagnostische aantekening behalen.
Wat kan een stagiair leren binnen de praktijk van Anita?
Een stagiair kiest eigen doelen om aan te werken. Dat kan zijn:
* een goed onderzoek uitvoeren met instrumenten die zijn goedgekeurd;
* je professioneel ontwikkelen binnen het beroep en kritisch naar jezelf kijken:
* goed communiceren met cliënten, scholen en collega’s;
* handig en efficiënt samenwerken met iedereen die bij de client betrokken is;
* kennis opdoen van allerlei materialen die er zijn om cliënten te onderzoeken en behandelen;
* maatschappelijke ontwikkelingen en de impact op opvoeding en hulpverlening volgen;
* goed kunnen plannen en organiseren zodat veel cliënten geholpen kunnen worden maar
….. de meeste stagiairs kiezen ook eigen, specifieke doelen rond een bepaald onderwerp.
Aan het woord: stagiaire Noortje (schooljaar 2024-2025)
Mijn naam is Noortje van Brussel. Op dit moment volg ik de opleiding Education and Child Studies: Orthopedagogiek (MSc) aan de Universiteit Leiden. Van september tot en met mei zal ik stage lopen bij Anita de Jong. Op maandag en vrijdag ben ik aanwezig in de praktijk van Anita. De ontwikkeling van kinderen is essentieel voor de toekomst en ik wil mij hier met liefde en passie voor inzetten. Ik vind het een voorrecht om de kinderen en ouders in de praktijk te ontmoeten en samen met hen een passende oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die er zijn. In mijn stageperiode hoop ik meer te leren over de verschillende vormen van diagnostiek en behandeling. Verder hoop ik mij verder te ontwikkelen in het opstellen van behandelplannen, het analyseren van casussen om vervolgens met een duidelijke conclusie ouders en kinderen meer handvatten te geven.