Blog

Op 15 augustus 2021 schreef Anita de Jong:

In deze blog vertel ik iets over een van mijn nieuwste werkzaamheden: supervisie geven. In mei 2021 heb ik de opleiding voor NVO supervisor afgerond en ben ik geregistreerd om supervisie te mogen geven.

Wat is supervisie eigenlijk?

Dit zijn georganiseerde bijeenkomsten tussen (groepjes) jonge orthopedagogen en psychologen en een supervisor. De supervisor is een ervaren orthopedagoog of psycholoog die met hen werkt aan persoonlijke groei en ontwikkeling. De bijeenkomsten duren een langere periode zodat je elkaar goed leert kennen en samen kan leren. Supervisie is verplicht als je werkt in de jeugdhulp/jeugdzorg (SKJ registratie) en ook als je een opleiding doet om Orthopedagoog-Generalist te worden. Je moet die uren maken om je registratie weer te laten verlengen.

Wat doe je in de supervisie?
* situaties bespreken die voorkomen in je werk en waarin je jezelf wil verbeteren
* zoeken naar uitdaging in je werk waardoor je nieuwe dingen leert
* leren omgaan met lastige gesprekken en situaties
* terugkijken op beslissingen die je hebt genomen en waarom je dit besloot
* uitzoeken of je goed onderzoek doet en of je niets over het hoofd ziet
* oplossingen zoeken voor kinderen en jongeren die bij jou in behandeling komen
* filmpjes kijken, tekenen, denken, rollen naspelen, praten, luisteren en schrijven

Ik heb zelf veel geleerd in de periode dat ik supervisie had in mijn opleiding en vind het daarom heel leuk om deze positieve ervaringen over te brengen op startende collega’s.
Bel me als je interesse hebt om bij mij te starten!